Direct naar de inhoud.

De voorstelling

Oost-Groningen. Voor velen is het ver weg, maar anderen noemen deze streek al generaties lang ‘thuis’ en houden ervan. Hier wordt geleefd en gewerkt. De mensen hier kennen hun geschiedenis en geloven in de toekomst.

‘Over de Grens’ is het derde en laatste verhaal van onze trilogie ‘De Toekomst’ :

het verhaal van het Oost-Groningse volk dat, aan het einde van de wereld en ver weg van de grote mensenmassa’s, zijn eigen gepassioneerd bestaan leidt.

Een volk, dat leeft vanuit de verschillende culturen die zo markant zijn voor de Oost-Groninger identiteit : de culturen van de herenboeren,  de arbeiders, de Duitse buren en de joden met hun tradities en dynamiek.

‘Over de grens’ is een locatietheater-voorstelling, geïnspireerd op het boek ‘Haven in de Mist’ van Johan Frye.

We gaan terug naar Oost-Groningen naar de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. We zoomen in op een boerderij, die het middelpunt is van verzet tegen de Duitse bezetters en waar oorlogsvluchtelingen zich verborgen houden in het stro..

‘Over de Grens’ vertelt het verhaal van de heldhaftige boer Jan en de twee Amsterdamse kinderen die door hun ouders zijn gestuurd om aan de Hongerwinter te ontkomen en die zien wat ze niet mogen zien: het Joodse meisje en haar verborgen bestaan en de andere vluchtelingen die worden gered door de boer die onverschrokken kiest voor het verzet .

De indrukwekkende persoonlijkheid van de boer met als levensmotto ‘Aander lu bin ook lu’  staat centraal in deze voorstelling.‘

‘Aander lu bin ook lu’ was een gevleugeld begrip voor de zwijgzame boer en anderen in Oost-Groningen: op de boerderijen waar onderduikers terecht kwamen werd geen onderscheid gemaakt tussen afkomst, politiek, cultuur of land.

Wie hulp nodig had, werd geholpen.

Foto: Henk Pruim – Hprfotografie

PRAKTISCHE INFORMATIE

Alles over een gastvrije ontvangst, comfortabele zitplekken, bereikbaarheid en catering.

De voorstelling

In ‘Over de grens’, een locatietheater-voorstelling die op ware gebeurtenissen is gebaseerd, gaan we naar Oost-Groningen en naar de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. We zoomen in op een boerderij, die het middelpunt is van verzet tegen de Duitse bezetters en waar oorlogsvluchtelingen zich verborgen houden. Door de ogen van de hoofdpersonen beleef je het vroege voorjaar van 1945 in Oldambt.

Een bijzondere locatie

De voorstelling speelt zich af op een bijzondere locatie. Aan de Hamdijk nummer 9 in Bad Nieuwschans vinden we de oude, sinds de 17e eeuw bewoonde monumentale boerderij ‘Mellemaheerd’.

Omringd door oude boomgaarden en weelderige tuinen loop je het erf op. Onder de traditionele gevel bevindt zich de ingang van de boerderij, waar de voorstelling plaatsvindt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief